In artikelen

Troost in zomertijd

Ten Poems for Difficult Times - Roger Housden

De zomer kan een intense tijd zijn om allerlei redenen. Metaforisch kun je stellen dat hoe feller de zon schijnt, hoe scherper de schaduwen worden en hoe groter het contrast is tussen uitbundig buitenleven en doffe leegte, blues, pijnen, verdriet, verlies, of eenzaamheid. 

In de rij bij de supermarkt, op het terras, in het park, op social media. Er zijn altijd meer mensen dan je denkt die een donkere zomer beleven. Neem de moeite om te kijken en je zie het in hun ogen, een houding, in blikken, en in showtimeselfies.

Ten Poems for Difficult Times

In zo’n staat van zijn is het fijn een boek te kunnen lezen waarin dat moeilijks en alle emoties die het oproept worden erkend, en je jezelf herkent. Ten poems for difficult times is zo’n verzameling teksten om je aan te laven.
Roger Housden is de samensteller, en in dezelfde serie maakte hij er nog meer. Ik werd er door iemand op gewezen die er op haar beurt ook weer op gewezen was (dank P.). Hier in Nederland zijn Housden en zijn serie helaas nog onbekend en zijn werk is ook nog niet vertaald. Maar laat je daar niet door weerhouden!
Voor elk deel verzamelt hij 10 gedichten rondom een thema, en vergezelt die van toegankelijke en inzichtgevende eigen reflecties. Eerder verschenen Ten Poems to Set You Free, Ten Poems to Last a Lifetime, Ten Poems to Open Your Heart, Ten Poems to say Goodbye, Ten Poems to Change Your Life, Ten Poems to Change Your Life Again and Again – 7 delen in totaal tot nu toe.

Housden geniet in het Engels taalgebied bekendheid met deze contemplatieve serie. Poëzie, zegt hij in het voorwoord, is in staat onze diepste menselijke gevoelens te verwoorden; vreugde, zorgen, rouw, hoop, liefde, en verlangen. Poëzie is daardoor in staat mensen te verbinden. Niet voor niets wordt op social media zoveel poëzie gedeeld, zij het vaak niet meer dan een quote. Dichters geven woorden aan het onzegbare en brengen je voorbij het denken naar het voelbare. De tien gedichten in het nieuwste deel, Ten Poems for Difficult Times, dat voorjaar 2018 verscheen, herinneren ons eraan dat de wereld niet alleen gehavend en vol pijn is, maar ook schitterend.
De 10 dichters zijn Maggie Smith, Ellen Bass, Conrad Aiken, William Stafford, W.S. Merwin, Jan Richardson, Wendell Berry, Jack Gilbert, Nazim Hikmet en Marie Howe. Om elkaar voor te lezen of zelf te lezen.

I cannot tell you
how the light comes,
but that it does.
That it will.
That it works its way
into to deepest dark
that enfolds you,
though it may seem
long ages in coming
or arrive in a shape
you did not foresee.

(uit: How the Light Comes, Jan Richardson)

Ten Poems for Difficult Times
Roger Housden, New World Library, 2018

Dit vind je misschien ook interessant

explore more