In being

Troost in zomertijd

Ten Poems for Difficult Times - Roger Housden

De zomer met zijn vakantietijd is niet voor iedereen een opgewekte periode. Hoe feller de zon schijnt, hoe scherper de schaduwen en hoe groter het contrast is met doffe leegte, de blues, de pijnen, het verdriet, verlies, of de alleenheid die sommigen – of velen, het zijn er altijd veel meer dan je denkt – ervaren. Van een aantal mensen in mijn omgeving weet ik dat ze zo’n moeilijke tijd doormaken. Om allerlei redenen. En kijk ik om me heen dan kan ik het ook buiten mijn kleine kring waarnemen. In de rij bij de supermarkt, op een terras, naast me in de kleedkamer van de yogaschool, op social media. Als je de moeite neemt te kijken, dan zie je het in hun ogen, hun houding, in blikken, in showtimeselfies.

Vandaag is het volle maan. Bloedmaan nog wel. Alle emoties die voelbaar zijn, krijgen nog eens extra ruimte, of je wilt of niet. Het leek me een geschikt moment om je, als je iemand bent of kent die iets te verteren heeft, op een troostboek te attenderen.
Roger Housden is samensteller van een Engelse serie boeken waar ik door iemand op werd gewezen die er op haar beurt ook weer op gewezen was (dank P.). Hier in Nederland zijn Housden en zijn serie helaas nog onbekend en zijn werk is ook nog niet vertaald. Voor elk deel verzamelt hij 10 gedichten rondom een thema, en hij vergezelt die van toegankelijke en inzichtgevende eigen reflecties. Eerder verschenen Ten Poems to Set You Free, Ten Poems to Last a Lifetime, Ten Poems to Open Your Heart, Ten Poems to say Goodbye, Ten Poems to Change Your Life, Ten Poems to Change Your Life Again and Again – 7 delen in totaal tot nu toe.

Housden geniet in het Engels taalgebied bekendheid met deze contemplatieve serie. Poëzie, zegt hij in het voorwoord, is in staat onze diepste menselijke gevoelens te verwoorden; vreugde, zorgen, rouw, hoop, liefde, en verlangen. Poëzie is daardoor in staat mensen te verbinden. Niet voor niets wordt op social media zoveel poëzie gedeeld, zij het vaak niet meer dan een quote. Dichters geven woorden aan het onzegbare en brengen je voorbij het denken naar het voelbare. De tien gedichten in het nieuwste deel, Ten Poems for Difficult Times, dit voorjaar verschenen, herinneren ons eraan dat de wereld niet alleen gehavend en vol pijn is, maar ook schitterend. De 10 dichters zijn Maggie Smith, Ellen Bass, Conrad Aiken, William Stafford, W.S. Merwin, Jan Richardson, Wendell Berry, Jack Gilbert, Nazim Hikmet en Marie Howe. Fijn om elkaar voor te lezen of van te nippen voor het slapen gaan.

I cannot tell you
how the light comes,
but that it does.
That it will.
That it works its way
into to deepest dark
that enfolds you,
though it may seem
long ages in coming
or arrive in a shape
you did not foresee.

(uit: How the Light Comes, Jan Richardson)

Ten Poems for Difficult Times
Roger Housden, New World Library, 2018

Dit vind je misschien ook interessant

explore more