In Our Nature

Hoe vrouwelijke kwaliteiten bijdragen aan het oplossen van de klimaatcrisis

Zonsondergang aan zee

Ooit (ik was 18) keek een astroloog die ook psycholoog was naar mijn geboortehoroscoop, hij gaf me het wijze advies een klimaatstudie te doen in Wageningen. Al voegde hij er wel ‘bijvoorbeeld’ aan toe. Dus ging ik naar de dansacademie.

Inmiddels is het natuuraspect volop tot bloei gekomen in mijn biografie, maar destijds voelde die andere roep vele malen sterker. Gelukkig heb ik ernaar geluisterd. Bijdragen aan lichaamsbewustzijn, aan schoonheid en menselijke creativiteit zijn net zo belangrijk voor de aarde en een leefbaar klimaat, kan ik nu zien. Net als echt luisteren naar je route en daar tegen alle wijze adviezen in gehoor aan geven. Een ervaring waarvan je de rest van je leven plezier hebt, als je er jong mee begint.

De klimaatcrisis overleven

Cover Wij bepalen de toekomstAfgelopen periode was ik publicitair betrokken bij het boek Wij bepalen de toekomst. De klimaatcrisis overleven geschreven door Christiana Figueres en Tom Rivett-Carnac. Figueres was van 2010 tot 2016 de chef der chefs van de United Nations Framework Convention on Climate Change (UNFCCC); de organisatie die de opdracht had de respons van alle regeringen op de klimaatverandering te begeleiden. Zij werkte samen met lobbyist Tom Rivett-Carnac, die ooit een tijd boeddhistisch monnik was. Een samenwerking die zou leiden tot het Akkoord van Parijs in 2015, het internationale klimaatakkoord dat verdere opwarming van de aarde moet voorkomen.

 

Wat opvalt zijn deze observaties die Christiana en Tom doen over de rol van vrouwen in de klimaatkwestie:

 

‘Landen met een grotere vertegenwoordiging van vrouwen in machtsposities hebben een kleinere klimaatvoetafdruk. Bedrijven met vrouwen in de directie investeren veel eerder in duurzame energie en ontwikkelen eerder producten die helpen de klimaatcrisis te bestrijden. Vrouwelijke volksvertegenwoordigers stemmen bijna twee keer zo vaak voor milieubeschermingsmaatregelen als mannen en vrouwen die aan het hoofd staan van investeringsfirma’s nemen twee keer zo vaak besluiten over investeringen op basis van hoe bedrijven met hun werknemers en het milieu omgaan.’

 

Wat het achterliggende mechanisme is?

Daar geven ze ook een antwoord op:

‘Vrouwen hebben vaak een andere stijl van leiderschap dan mannen, ze zijn opener en gevoeliger voor een breed scala aan gezichtspunten en ze zijn beter in samenwerken met een langetermijnperspectief. Dit zijn essentiële componenten van de juiste reactie op de klimaatcrisis.
Het zijn vooral vrouwen die elkaar steunen in reactie op het veranderende klimaat. In veel landen betekent de grote kennis die vrouwen van het land hebben, dat zij sneller veranderingen in hun omgeving waarnemen, ervan leren en zich er uit noodzaak aan weten aan te passen. Vrouwen zijn de pioniers van de innovatieve oplossingen binnen hun gemeenschap, ze zijn intuïtief goed in luisteren, in empathie en in het collectief verzamelen van wijsheid, vooral in tijden van transitie. Deze kwaliteiten zijn nog nooit zo belangrijk of noodzakelijk geweest.’

 

Zachte krachten

 

De auteurs generaliseren voor het gemak door deze kwaliteiten toe te wijzen aan alle vrouwen. Maar de opsomming bevestigt wel weer eens hoe relevant het is zachte krachten te ontwikkelen, voor mannen en vrouwen: je waarneming vergroten, dieper luisteren, empathie en compassie kunnen belichamen, aanvoelen en invoelen wanneer welke handeling nodig is, niet-doen, je creatieve vermogen blijven voeden (altijd blijven spelen, prutsen, niksen en klooien op zijn tijd). Allemaal ten gunste van alle soorten relaties – die met onszelf, met anderen, met de aarde.

explore more