In artikelen

20 maart, hoogtepunt van de lente (stem af op de grondhouding van yang)

boomtop lente

De lente deed vanmiddag haar naam eer aan met een puurblauwe hemel en voelbaar warme zonnestralen. Een stralend begin van de astronomische lente. De zon staat nu recht boven de evenaar, wat betekent dat de dag en de nacht overal ter wereld even lang zijn, namelijk 12 uur. Een dag van evenwicht, zowel in de natuur als symbolisch. Tussen dag & nacht, activiteit & rust, yang & yin, tussen het mannelijke & vrouwelijke principe. Hoe kun je daar als mens op afstemmen en wat heb je er dan aan?

Na vandaag worden de dagen weer langer dan de nachten. Een proces dat voortduurt tot we rond 21 juni de langste dag van het jaar beleven. De zon staat dan op zijn hoogst op het noordelijk halfrond, een energetisch hoogtepunt (yang) van de seizoenscyclus én van de zomer.
Vandaag begint de astronomische lente weliswaar, maar in de natuur is de lente op haar hoogtepunt, zoals rond 21 juni het hoogtepunt van de zomer plaatsvindt.

Door de seizoenen te bekijken met de bril van yin en yang, kun je zien welke grondhouding, en daarmee welk soort activiteiten, van nature bij een periode van het jaar passen. Die dynamiek is waarneembaar door diep luisteren, waarbij ‘luisteren’ opgevat kan worden als waarnemen in brede zin. Leef je met het natuurlijke ritme, dan geeft dat een ervaring van flow en vertrouwen. Je maakt zo optimaal gebruik van de dynamiek van het leven, van het ritme van de seizoenen en van het natuurlijke evenwicht (‘zoals in de natuur’) tussen rust en activiteit. Je kunt ontspannen in wat zich aandient, in de wetenschap dat voor alles een moment is, dat alles in het leven zich ontvouwt op het juiste, natuurlijke moment. De seizoenscyclus is in die zin als klein fenomeen een zichtbare en praktische afspiegeling van het grote, de cyclische bewegingen. En van de samenhang tussen macrokosmos en microkosmos.

De grondhouding van yang

De eerste helft van het jaar, van 4 januari tot 7 juli, staat in het teken van de grondhouding van yang, de archetypische energie van Het Scheppende. Daar stem je dit half jaar op af. Yang-energie krijgt nu het makkelijkst de gelegenheid tot vorm te komen, waarbij het niet gaat om het vormgeven, het doen, maar om vorm toelaten en vorm krijgen. Het lijkt een subtiel verschil in taal, maar is een groot verschil in houding.

In de natuur laat al het nieuwe leven zich eerst heel voorzichtig zien, en daarna richting zomer met steeds meer vorm, tot aan volgroeidheid in de zomer. Maar in de eerste maanden van het jaar heeft de archetypische energie van Het Ontvangende nog de overhand, wat je kunt interpreteren als: treed nog niet volledig met alle potentie naar buiten, er is nog geen volgroeidheid. Ontvang de inspiratie maar laat die nog niet in volle glorie aan de buitenwereld zien.
Daar komt nu verandering in bij deze lente-equinox.

Taoïstisch leraar Jaap Voigt vertaalt de energetische bewegingen naar adviezen voor het dagelijks leven*. Voor deze periode (tot 5 april) moedigt hij aan niet te ambitieus te worden met het uitdragen van je visie en inspiratie in de buitenwereld. Behoedzaamheid is geboden. Kijk maar naar buiten, naar hoe kwetsbaar al het nieuw geborene nog is.

Wel leent deze periode zich er goed voor om jezelf deze vragen te stellen: wat of wie past bij mij, en wat of wie niet? Wat zijn mijn talenten en kwaliteiten en waar ben ik al deskundig in? Wat kan verder ontwikkeld worden? En hoe trouw ben ik aan mezelf? Houd je bezig met wat werkelijk je aandacht nodig heeft, zegt Voigt, en begin met het laten ontstaan van vorm rondom je inspiratie en verlangens (maar niet te ambitieus!).


*Bron en tevens leestip: Leven en werken in het ritme van de seizoenen, Jaap Voigt.

Dit vind je misschien ook interessant

explore more