In artikelen

Laat je (nu al) dragen door de energie van de zomer

Iepzaad - zomer

It’s sum sum summertime!

Regen, hagel, sneeuw. Buiten is het handschoenen- en winterjassenweer. Bij 9 à 10 graden voelt het voorjaar op dit moment eerder als een winterse lente. Toch breekt (ongeveer) vandaag de zomer aan. Let maar op de natuur.

Denk je nu: zomertijd, hoezo? Klopt, we hebben afgesproken het begin van de zomer te vieren rond 21 juni. Maar kijk om je heen en naar wat er in jezelf gebeurt, geheid dat je dan een vleugje zomerenergie voelt.

De belangrijkste reden om rond 5 mei het begin van de zomer te markeren, is de stand van de zon. In zijn jaarlijkse reis van het laagste punt aan de horizon (21 december) naar het hoogste punt (21 juni), staat de zon rond 21 maart recht boven de evenaar. We noemen dat de lente-equinox. Aequinoctium betekent ‘gelijke nacht’. Op die dag is overal op aarde de lengte van dag en nacht ongeveer gelijk.
Rond 21 juni bereikt de zon daarna het hoogste punt op het Noordelijk halfrond. De beschikbare hoeveelheid zonlicht is dan maximaal. Van oudsher vieren we die gebeurtenis met midzomerfeesten. De naam zegt het al, we vieren het midden van de zomer, de langste dag. En als het 21 juni midzomer is, dan begint de zomer logischerwijs in de periode tussen 21 maart en 21 juni, precies halverwege, zes weken na het hoogtepunt van de lente op 21 maart.

Zomerenergie

Maar relevanter dan die feitjes is zelf de veranderingen waar te nemen in de natuur. Je kunt je eigen handelen er vervolgens op afstemmen als je wilt, door de natuurprocessen en energie te herkennen en erop mee te liften. De energie in je voordeel gebruiken. Zou je pas rond 21 juni bewust in zomermodus gaan staan, dan heb je de energetische beweging die al zes weken gaande was gemist.

Wat gebeurt er buiten? Bladgroen kleurt langzaam donkerder. In de boomkronen groeit een dicht bladerdak. Struiken ondergaan dezelfde gedaanteverandering. Van neonachtig lichtgroen naar donker en volwassen groen. Zomertijd is de periode van groei naar volwassenheid. Buiten neemt de natuur uitgesproken vormen aan. Hier ben ik. Dit is mijn verschijning in volwassenheid. Ik laat me zien, de tijd is er rijp voor.
In je eigen leven is die ontwikkeling ook gaande. Dit is de fase van de jaarcyclus die rijpheid en  volwassenheid laat zien op alle mogelijke gebieden (relaties, vriendschappen, werk). Dingen nemen uitgesproken vorm aan, met heldere besluiten tot gevolg. Als je die beweging in jezelf voelt, laat je dragen door de energie van de zomer, beweeg mee.

Volwassenheid

We zijn daar nog niet begin mei, maar de groeispurt is al zichtbaar en voelbaar. Het begin van groei naar volwassenheid. Je ziet het aan de weelderige groei van de blauweregen, aan grastapijten barstensvol madeliefjes en paardenbloemen, klaar om hun pluizenbollen aan de wind mee te geven. In de bermen bloeit volop fluitenkruid. De iep heeft al gesneeuwd, voortplanting kan beginnen.
Vorige week, toen het warmer was en de balkondeur openstond, vloog hier de ene na de andere bij naar binnen. In een soepele beweging langs de boekenkast maakten ze meteen weer rechtsomkeert, en via dezelfde route verdwenen ze naar buiten. Geen tijd voor omzwervingen!

Summertime la la la

De zomer lijkt een vrolijk seizoen, maar het is ook de periode van het jaar waarin schaduwen harder zijn door het felle zonlicht. Het contrast tussen licht en donker wordt groter. In onszelf: uitgelatenheid en verbondenheid zijn scherp afgetekend naast verdriet en een gevoel van afgescheidenheid. Om maar een contrast te noemen. Zachte karaktereigenschappen staan naast scherpe. Groeispurten en groeipijnen, inzichten en uitzichten, de zomer is een rijk seizoen in vele opzichten. Geniet ervan.

It’s time to head straight for them hills
It’s time to live and have some thrills

(Als Summertime van The Jamies nu in je hoofd zit, zing het eruit! Wie weet zingt er iemand mee.)

Dit vind je misschien ook interessant

explore more