Laatbloeiers. Zo noemen we mensen die later dan anderen bepaald gedrag vertonen. Buiten het gebruikelijke seizoen laten ze hun bloemen zien. Ze lopen daarmee uit de pas, dat is wat we eigenlijk zeggen als we iemand een laatbloeier noemen.
Op latere leeftijd beginnen late bloeiers aan hun eerste liefdesrelatie, of aan een eerste duurzame. Ze worden als eind dertiger of begin veertiger voor de eerste keer moeder, of vader, en ontdekken hun natuurlijke talenten pas als de tweede studie achter de rug is. En halverwege hun veertigste of diep in hun vijftigste komen ze erachter waar ze voor in de wieg gelegd zijn.
Laatbloeier is een term die alleen kan bestaan in een omgeving waar presteren, groei en succes het streven zijn. Waar we onszelf nauwlettend en voortdurend vergelijken met anderen.
Op mijn balkon woont een geranium. Als jong plantje nam ik haar mee van de biologische plantenmarkt. Dit jaar bloeit ze voor het eerst. 3 jaar later.
Na het tweede jaar accepteerde ik dat ze misschien een eigenwijze groenblijver zou zijn. Want nu was de tijd toch wel zo onderhand rijp? Maar geen bloemen, geen probleem. Ze was er niet minder geliefd om. Trouw bleef ik haar water geven in droge periodes. Blij dat ze niet was opgegeten door luis of een schimmel en dat ze periodes van vrieskou overleefde. Sterke tante, deze!
Tot ik van de week opeens deze bloemetjes zag. Verhip!
Toch nog. Tegen alle verwachtingen in. Ze had de tijd genomen, zoveel als nodig was natuurlijk, maar daar was ze dan. Een laatbloeier?
Gek woord eigenlijk. Alles groeit en bloeit op het juiste moment. Er is geen vroeg of laat. Er is alleen onze perceptie en verwachting die invult en labelt.
Je zou laatbloeiers met hetzelfde gemak vroegbloeiers kunnen noemen. Pioniers die laten zien hoe het óók kan. Eerst diep wortelen, een sterk gestel bouwen. Jezelf uitvinden, ontdekken waar je eigen weg loopt, en wat je talenten zijn, voordat je bijvoorbeeld een stuk met een ander oploopt. Eerst zelf wat rimpels en wijsheid verzamelen, voor je zo’n rimpelig hummeltje op de wereld zet.
Het is maar hoe je kijkt, van waar je vertrekt.