In artikelen

De geurkunst van Claudia de Vos

ceder-agnesti pixabay

Vier dit weekend de lente met een bezoek aan de geurkunsttentoonstelling Raw Materials van Claudia de Vos. Ook leuk voor kinderen! Let op: alléén dit weekend nog te zien bij Kasteel Groeneveld in Baarn.

Claudia de Vos ken je misschien van de artikelen op deze site over de kracht van geuren en essentiële oliën. Ze is een wandelende bibliotheek op dat gebied, zeer ervaren in het gebruik van oliën voor lichaam en geest.
Daarnaast is ze ook een bevlogen kunstenaar die met kunst wil verbinden en kijkers uitnodigt tot zelfreflectie. Ze maakt kunstwerken met allerlei materialen, waarbij – hoe kan het ook anders – het altijd over geur gaat en waarin natuurlijke geuren zijn verwerkt.

Geuren werken onmiddellijk in op onze beleving, dat merk je ook als je deze tentoonstelling bezoekt. Soms roepen geuren enkel heel persoonlijke associaties op, en er zijn ook veel collectieve associaties. Geuren zijn helend, verbeeldend, verhalend, verbindend. Ze roepen op tot herinneren, praten, verstillen, naar binnen keren en naar buiten treden.

Rust en ruimte

De geur van ceder roept bij mij onmiddellijk de associatie van rust en ruimte op. Van een uitgestrekt bosgebied vol naaldbomen of een stilteplek waar ruimte is voor reflectie. Rondom de vier cedersoorten die we kennen creëerde Claudia een vierluik dat me letterlijk liet stilstaan; van verbazing en verrassing over zoveel details die tegelijk zoveel kalmte uitstralen.

Ik had de eer de tentoonstelling samen met haar te bezoeken en dan hoor je nog eens wat. Dat ze de verf om de suggestie van naalden te wekken zelf maakte, en dat het opbrengen van bladgoud een meesterstudie op zich waard is. De stam en takken zijn ingetekend met fijne, zwarte lijnen, wat veel aandacht en presence vereiste, aanwezigheid in het nu. ‘Als je het tekenen wilt afraffelen, vergeet het maar.’ Het goud in de schilderijen is helaas op deze foto’s nauwelijks goed waarneembaar, in levende lijve sprankelen de gouden vlakken en geven ze een magische gloed aan de schilderijen. Subtiel kleuren ze mee met het verstrijken van de dag. Maar eigenlijk doen de foto’s überhaupt geen recht aan de beleving van deze schilderijen zoals ze in het echt zijn.

In Cedar Tree Heritages, de titel die het vierluik kreeg, zijn de vier soorten cederbomen niet alleen te zien, ook te ruiken. De kunstwerken zijn op hout uitgevoerde tekeningen, gecombineerd met schilderingen, bladgoud en keramiek.

Symboliek van de ceder

Claudia: ‘Cederbomen hebben over de hele wereld een soortgelijke symboliek. De geur van de cederboom wordt vaak gebruikt bij rituelen, zoals voorouderverering. De Red Cedar in Noord-Amerika is voor de West Coast indianen een levensboom, een heilige boom die in veel van hun rituelen terug te vinden is. Cederolie bevat inhoudsstoffen die ervoor zorgen dat we ons rustiger voelen. De geur staat bekend om zijn aardende werking. Dat kan gelijk een verklaring zijn waarom deze geur ook graag wordt gebruikt bij meditatie. De Himalaya ceder wordt gebruikt door Tibetaanse monniken bij het mediteren. In Japan vind je ceders als heilige boom bij de vele tempelcomplexen. In het Midden-Oosten gebruikten ze de boom ook het bouwen van tempels. Niet alleen vanwege de kwaliteit van het hout, ook om de geur die het hout uitwasemt.’

Bij elk deel van het vierluik is de geur van die specifieke cedersoort te ruiken.

(tekst gaat verder onder foto)

Vierluik Cedar Tree Heritages

Van links naar rechts:

Top of the world

De Himalaya Cedar, een ceder van onder naar boven gezien, met bovenop een grote gouden bol en daarop en boven de boom oren in keramiek uitgevoerd.

Red Cedar, levensboom

De red cedar zie je en profiel. Aan de onderkant monden de wortels uit in keramische voetjes in de aarde. Achter de boom bevindt zich een grote gouden cirkel.

Call For ReflectionCall For Reflection

<< Een dwarsdoorsnede van de atlasceder, met takken die kransgewijs uitlopen. Die vorm deed mij denken aan een mandala. Tussen de takken zitten kleine gouden schaaltjes met daarin de afdruk van cederappels.

Tototree

De Japanse ceder, een gedeelte van de zijkant van de boom met een grote dwarstak. Daarop zitten een drietal neuzen met vleugels in diverse houdingen, van keramiek. Achter de boom een grote gouden cirkel. Tototree is geïnspireerd op de in Japan geliefde figuur Totoro uit de Japanse animatiefilm My Neighbour Totoro.

Nog tot en met zondag 24 maart 2019 te zien bij Kasteel Groeneveld. Voor meer informatie over het vierluik kun je terecht bij Claudia de Vos zelf, connectingscents.com. Ze geeft ook lezingen, trainingen, workshops en advies rondom geurpsychologie en essentiële oliën.

explore more