In artikelen

Stadsmormels – hoe mens en dier samenleven in de stad

Ooievaar in park Frankendael

Laatst in het Vondelpark, we stonden wat te kletsen in de schemering, hoorden we opeens geritsel in de heg. Dat moest een vogel zijn, dachten we. Al klonk het eigenlijk niet als een vogel. Dit geritsel was… anders. Het bleek een rat. We keken even naar het bruine dier, dat daar op nog geen meter afstand rondscharrelde op zoek naar eten, en dat was dat. We zetten ons gesprek weer voort, met een schuin oog op die heg. De rat schrok ook niet van ons en scharrelde rustig verder.

In de nieuwe documentaireserie Stadsmormels, over stadse dieren en hun leefomgeving, krijgt het beest geen portret – al had de beroemdheid er best een verdiend. Wel zijn kleine zus de muis, die ik deze week nog langs een plint zag stuiven in een grachtenpand.

De portretteur is documentairemaker Marc van Fucht, specialist in natuurfilms. In Stadsmormels laten hij en ecoloog Floris Moolenbeek zien hoe mens en dier met elkaar samenleven. Dat komt erop neer dat wij mensen er alles aan proberen te doen om de dieren bij ons vandaan te houden, zodat ze ons niet tot last zijn, en de dieren op hun beurt zich helemaal niets van ons aan trekken.

Wilde dieren in de stad: vos, ooievaar, muis, parkiet, meerkoet en konijn

Elke week staat er een ander mormel centraal. De eerste aflevering ging over de vos, het beest met zijn klassieke streken, dat gerust een stukje kippenvlees uit je hand wil komen eten.
In de tweede aflevering komen we meer te weten over een bijzondere ooievaar, die uit Artis vluchtte en nu een vrij man is. Daarna volgen nog afleveringen over de muis, parkiet, meerkoet en het konijn.
Ik verheug me er nu al op.

Elke zaterdag om 22.05 u op NPO1. Wie geen tv (meer) heeft kan kijken via NPO Live.

explore more