In artikelen

Hoe sinaasappel, kruidnagel en kaneel je de winter door helpen

sinaasappel

De donkere decemberdagen zijn voor mij sterk verbonden met het aroma van sinaasappel, kaneel en kruidnagel; de ingrediënten van de alcoholvrije bisschopswijn (van druivensap) die mijn moeder vroeger maakte op Sinterklaasavond en met oudjaar. De gaskachel hield het pannetje warm, en het aroma vulde vanzelf onze woonkamer.

Steeds wanneer ik die geur nu ruik, willekeurig waar, gebeurt er iets in mij. Dan ruik ik geen sinaasappel, kaneel en kruidnagel, maar de verwachtingsvolle gezelligheid en magie zoals ik die als kind beleefde in december.

Een paar weken geleden, het was net december, druilerig en waterkoud, stak ik mijn neus in een geurkaars met de accurate naam ‘winter’. En daar was ineens die associatie weer. De kaars was gemaakt door een bedrijf in Zweeds Lapland, van raapzaadolie en geurstoffen van essentiële oliën. Puur natuur dus. In ‘winter’ waren sinaasappel, kaneel en kruidnagel verwerkt.

Bladerend in het boek van Claudia de Vos, Geurpsychologie voor iedereen. Een aromatisch kompas in de wereld van essentiële oliën, lees ik dat de kwaliteiten van deze geuren – hoe frappant – ons juist in de beladen decemberdagen kunnen helpen:

Kaneel – ‘Kaneel pakt op een pittige maar duidelijke manier problemen aan. Daarna is de lucht geklaard en kun je in vol vertrouwen samenzijn.’ Kaneel is activerend en ondersteunt bij conflicten. En eerlijk is eerlijk, laten die nu meestal ruim voldoende op voorraad zijn in december. Kaneel is ook verwarmend, en wordt in de Nederlandse cultuur dus sterk geassocieerd met gezelligheid. Die versgebakken appeltaart! Mmm…

Kruidnagel – ‘De geur van kruidnagel kan je eraan helpen herinneren dóór te zetten als het even tegenzit.’ Kruidnagel werkt verwarmend, ontsmettend, conserverend (in voeding) en verdovend. Maar je kunt het ook inzetten wanneer je ergens je tanden in moet zetten, of als je saaiheid en eentonigheid ervaart (kruidnagel nodig, iemand?).

sinaasappelSinaasappel – Sinaasappelolie helpt om optimistisch en met een ontspannen houding naar uitdagingen te blijven kijken. ‘De sinaasappel laat je het in een positief licht zien,’ schrijft Claudia. De geur zorgt ook voor een verbindende sfeer in een groep. Een verwarmende en ontspannende olie met een opbeurende en ontkrampende werking. ‘Sta je voor een uitdaging, dan zou de geur van sinaasappel je daarbij goed kunnen helpen.’

Combineer je deze drie, dan wordt het een perfect mengsel om je in de wintermaanden door te laten ondersteunen.
Omdat elke dag een pannetje bisschopswijn laten pruttelen wat overdreven is, en de geurkaars uitverkocht was toen ik ‘m tóch wilde kopen (ja, logisch!), heb ik zelf maar een blend gemaakt van essentiële oliën, voor de oliebrander of diffuser.

Een paar druppels sinaasappelolie en één of twee druppels kruidnagel en kaneel is al genoeg. Doe gerust zuinig met de kruidnagel en kaneel, want die zijn enorm krachtig en dominant. De sinaasappelolie verdampt het eerst, daar kun je dus wat meer druppels van gebruiken.

Geurpsychologie voor iedereen. Een aromatisch kompas in de wereld van essentiële oliën is een schatkamer voor iedereen die al met essentiële oliën werkt of meer wil weten over de ondersteunende werking van natuurlijke geuren.

Uitgegeven door Akasha en ook te koop bij je lokale boekhandel.

explore more