In artikelen

Fantasie versus feit (en de diepere impact van beide op ons leven)

Golden water - fact vs fantasy

Eric Dowsett reist de wereld over om zijn ervaringen te delen met het energetisch ‘clearen’ van ruimtes en mensen, om zo balans en harmonie te herstellen. Zijn kennis is gebaseerd op zijn begrip van de boeddhistische leer van mindfulness en onthechting. Ruim 25 jaar geleden maakte hij zelf kennis met space clearing in Australië. In dit artikel deelt hij zijn gedachten over de diepere impact van feiten en fantasie op onze levens.

Eric: ‘Ten eerste is de vraag: wat is het verschil tussen beide? Wie ook maar enigszins het nieuws volgt, zal het lastig vinden het onderscheid te maken. We herkennen allemaal dat als je een verhaal maar vaak genoeg hoort, je het op een gegeven moment voor waar gaat aannemen.

Maar hoe ver terug in de geschiedenis moeten we gaan om te achterhalen wat een ‘feit’ is. Wat betekent een feit nu eigenlijk? Een collectieve afspraak over een standpunt? De zon komt op. De zon gaat onder. Ooit geloofde men dat de zon rond de aarde draaide – feit. Toen kwam men erachter dat de aarde om de zon draait – feit. Het oude feit was geen feit meer. Het werd vervangen door een nieuw feit.

Dus zelfs als we weten dat we bepaalde aannames hebben gedaan over wat we als waarheid zien, en we denken dat we fake news kunnen onderscheiden van echt nieuws, dan moeten we ons nog wel afvragen wanneer het fenomeen fake news is ontstaan. Of is het altijd al een onderdeel van onze conditionering geweest? Als dat het geval is, dan maakt het niet uit hoe ver terug we in de tijd gaan. Dan kunnen we er niet op vertrouwen dat wat we aannemen als waarheid ook de waarheid is.

Ik zeg continue tegen mensen dat ze geen woord moeten geloven van wat ik zeg tijdens mijn workshops – of op enig ander moment! Ten eerste zal en kan wat ik momenteel als mijn realiteit zie, veranderen. Wellicht zelfs al morgen. Ook moet je nooit geloven wat een ander zegt. Als een ander zegt dat die het ‘weet’, dan is er een kans dat zij minder weten dan jij. De meeste mensen die jou proberen te overtuigen van hun standpunt proberen je iets te verkopen. Een product of een geloofssysteem. Waarom? Gedeeltelijk omdat ze geloven in wat ze verkopen of ze worden betaald om het te geloven.

Als je eenmaal niets meer gelooft van wat een ander zegt, dan is er geen houden aan. Je kunt dan geen streep in het zand meer trekken en zeggen dat alles op de streep de waarheid is en alles daarbuiten onwaar. Dat is slechts je huidige perceptie. Jouw verzameling van standpunten waar je je nog steeds aan vastklampt. Om ervoor te zorgen dat je niet gek wordt? Je moet je toch ergens aan kunnen vasthouden? Er komt een moment in je leven waarop het je duidelijk wordt in hoeverre je bereid bent om los te laten.

Het is complexe thematiek die een reflectie kan zijn van hoe authentiek wij zijn. Hoe trouw zijn we aan onszelf? En wie bepaalt wat er wel en niet authentiek is. We zouden kunnen zeggen, en wellicht klopt dit, dat wij altijd allemaal authentiek zijn. Ook al lijkt het alsof die ‘authenticiteit’ nogal zeer ongemakkelijke situaties, mensen of gebeurtenissen in ons leven aantrekt. Ook al gaan wij mee in een fantasie, dan zijn wij nog steeds trouw aan onszelf op dat moment. We doen, zeggen en denken dingen waar wij later misschien spijt van hebben. Maar dan zijn we nog steeds trouw aan het beeld dat wij hebben van onszelf. Dus wij zijn authentiek. Absoluut.

Maar als wij vasthouden aan een fantasie, bijvoorbeeld over relaties, dan zijn de bijbehorende positieve gevoelens vaak niet voldoende om in de fantasie te blijven geloven. Zodra de wittebroodsweken voorbij zijn, worden we weer geconfronteerd met de karaktertrekjes van onszelf en onze partners. Wat we ons voorstelden, hoopten en verwachtten is niet wat we kregen. De ‘realiteit’ is totaal anders dan de fantasie. We kunnen de fantasie in stand proberen te houden. Of een andere partner zoeken die wel aan onze verwachtingen voldoet. Nog beter ons best doen en van alles proberen, maar we blijven gegarandeerd continue dezelfde oude patronen herhalen totdat we onze oude programmering veranderen.

Onderdeel van de uitdaging – zoals ik het zie – maar vergeet niet dat je geen woord moet geloven van wat ik zeg, is dat we geconditioneerd zijn om verwachtingen te hebben. Te geloven dat wij één zijn met onze emoties. Dat hoe meer wij ‘doen’, hoe beter het resultaat zal zijn. Verwachtingen zorgen ervoor dat we in de toekomst leven. Ons identificeren met emoties betekent dat we in het verleden leven, in de greep van onze conditionering. Hoe drukker we het hebben hoe minder tijd we hebben om ons bewust te zijn van het moment. We hebben het altijd druk druk druk met het najagen van onze dromen, de fantasie. Of we proberen de ‘realiteit’ op diverse manieren te ontvluchten.

Als we blijven vasthouden aan onze fantasie, dan zal ons leven nooit goed genoeg zijn. Het zal nooit voldoen aan de idealen die we hebben bedacht. Dan kan je spreken van een zeker gebrek aan authenticiteit, we zijn dan niet trouw aan onszelf. Maar we kunnen, zoals eerder besproken, alleen maar trouw zijn aan onszelf. Een andere optie is er niet. Dus hoe zit het nu eigenlijk? We zijn trouw aan wie we op dit moment denken te zijn en als we die overtuigingen niet veranderen, dan worden we elke keer weer teleurgesteld.

Na verloop van tijd, en na zich herhalende avonturen in fantasieland, worden we wellicht gedwongen om te veranderen. Maar daadwerkelijk veranderen is niet zo eenvoudig. Het vereist dat we veranderen wie we denken te zijn. Als we blijven vasthouden aan onze oude conditionering dan is verandering niet mogelijk. Onderzoek dus hoe je op een moeiteloze manier verandering kunt toelaten in je leven, een die je levenswijze niet meteen uitdaagt of bedreigt. Een manier die je overtuigingen op een vriendelijke manier van binnenuit veranderen, zonder dat iemand je vertelt wat je wel of niet moet doen, en creëer een nieuwe toekomst.


Eric Dowsett is auteur van verschillende boeken over de ‘ware’ natuur van onze relatie met onze omgeving, met anderen en met onszelf en over persoonlijke ervaringen met hoe we onszelf kunnen losmaken van beperkende conditioneringen: The Moment That Matters, Loving Who Shows Up, First Aid – A Guide to Greater Health and Happiness and Collapsing the Wave (nog geen Nederlandse vertalingen verkrijgbaar).

Retreats in 2018

Eric verzorgt Energy Awareness-retreats in Zwitserland (24, 25 maart), Italië (16-23 juni) en Sri Lanka (6-13 oktober).

Vertaling: Cindy Ritmeester en Cathelijne

explore more