U I T N O D I G I N G
Zomeren aan zee, de botten opwarmen na dat eindeloos koude voorjaar. Daar hebben we zin in! Bleke neuzen in de zon. Onszelf een beetje laten waaien. Zilte lucht inademen, een hart vol leven en ruimte voelen. Op nog onbetreden strand de eerste mens zijn. Aangespoelde vondsten oprapen. Wat vind je allemaal op die overgang tussen land en water? En wat vindt jou?
We zijn eraan verknocht, de Noordzeekust. In weer en wind of zonneschijn – het is ons bij alle stemmingen even lief. Na strandbezoek voel je je weer mens, zie je nieuwe perspectieven, weet je waar de dingen echt over gaan.
Het thema voor Zeven midzomerdagen 2023 viel ons vorige zomer al te binnen. Een jaar lang leefden we ermee. En als je dan door een zeebril om je heen kijkt, zie je haar overal verschijnen, ook niet-aan-zee. Haar wijsheid, poëzie, haar talenten en krachten.
Ga mee jutten!
Van 21 t/m 27 juni spoelt er in de vroege ochtend flessenpost aan in je mailbox. Een brief in de vorm van een kort essay over uitwaaien, bijkleuren, schoonspoelen, oprapen en stippen op de horizon. Om de zomer te vieren.
Wil je meedoen, meld je dan uiterlijk maandag 19 juni aan door een mail te sturen naar:
cathelijne@ournature.nl of merel@mooite.nl
o.v.v. Zeven midzomerdagen 2023
Je mailadres wordt alléén gebruikt om je zeven keer flessenpost toe te sturen.
Aan deelname zijn geen kosten verbonden, het is ons cadeau aan jou.
NB: Deelnemers aan eerdere edities ontvangen niet automatisch de brieven van deze editie. Schrijf je dus graag even opnieuw in als je weer mee wilt doen. Zo zorgen we ervoor dat iedereen alleen ontvangt waar die zich voor ingeschreven heeft.
Wij hebben er weer zin in!
Merel Boon en Cathelijne Esser
#zevenmidzomerdagen
Over Zeven midzomerdagen, wat eraan vooraf ging
In de winter van 2020 stelden we onszelf de vraag: hoe zou je de zomervariant van de Twaalf midwinternachten vieren?
De twaalf nachten tussen 25 december en 6 januari zijn van oudsher een magische ruimte in de tijd. Vanuit allerlei tradities wordt deze periode, waarin de nachten het langst zijn, gezien als een moment waarin inspiratie ontvangen wordt voor wat later in het jaar kan ontkiemen. Een periode van naar binnen keren.
Precies een half jaar later, waarin de dagen het langst zijn, staat wat ontkiemd is in volle bloei. Een periode van naar buiten treden. Traditioneel wordt deze bloeitijd in de noordelijke landen gevierd met midzomerfeesten in de natuur. Maar de kwaliteit van bloeitijd zou nog veel meer beleefd kunnen worden door er langer dan één dag van te genieten. Zoals je het diepst van de winter ook levendiger ervaart door de Twaalf midwinternachten te vieren. Het houdt je makkelijker in het moment.
Zo is het idee voor Zeven midzomerdagen heel organisch ontstaan.
Waarom zeven dagen en geen twaalf? Omdat de energie in zomerhoogtijdagen energiegevend en tegelijk verzengend uitputtend kan zijn. Dus liever kort en krachtig, dat past beter bij de extraverte zomer.
We kozen voor zeven dagen omdat zeven compleetheid symboliseert.
Waarom dagen en geen nachten? In de donkere wintertijd is de nachtkwaliteit duidelijk aanwezig, en in de lichte zomertijd de dagkwaliteit.
Zeven midzomerdagen begint op de zonnewende van 21 juni en eindigt 27 juni.