Sneeuwklokjes, de eerste lammetjes, voorzichtige knoppen aan de bomen en fluitende vogels: de tekenen van een nieuw seizoen zijn rond eind januari/begin februari alom aanwezig. Toch staat het begin van de lente pas op 21 maart te boek. Dat we het begin van de lente pas eind maart vieren niet altijd zo geweest. In vroeger tijden werd de komst van de lente al rond 4 februari gevierd, en in sommige culturen en tradities nog steeds. Die ‘oude’ seizoensbeleving heeft een voordeel. Wat je buiten waarneemt, vindt niet alleen buiten je plaats, ook in jezelf. Wij zijn onderdeel van de natuur. Je waarnemingen helpen je om afgestemd op de natuur te leven en daardoor te profiteren van de energie van de seizoenen.
Op dit moment is overduidelijk een nieuwe fase in de cyclus begonnen. De fase van voorzichtige groei en openbaring aan de buitenwereld. Nieuw leven laat zich zien, nog heel klein, voorzichtig en kwetsbaar, maar het is er. Dat is wat lente in essentie is, een nieuw begin.
Waarom de lente al rond 4 februari al begint, energetisch gezien
Rond 21 juni staat de zon op haar hoogst op het noordelijk halfrond. Wat ons de langste dag van het jaar oplevert. In sommige culturen wordt dat uitbundig gevierd met een feest dat met veel rituelen omgeven is: midzomer. Rond 21 december staat de zon op haar laagst op het noordelijk halfrond. De kortste dag. Gevierd met een midwinterfeest.
Neem je deze zonnestanden als uitgangspunt voor de seizoensindeling, dan is 21 juni het hoogtepunt van de zomer (in plaats van het beginpunt), wanneer de zon op zijn hoogst staat. En 21 december het hoogtepunt van de winter, wanneer de zon op zijn laagst staat.
Dan is 21 maart ook het hoogtepunt van de lente, in plaats van het begin. De lente begint ongeveer 45 dagen eerder, rond 4 februari, en eindigt ongeveer 45 dagen na 21 maart, rond 5 mei. Ongeveer, omdat de overgang tussen seizoenen en maanden natuurlijk vloeiend verloopt.
Natuurlijke flow ervaren
Het kan wel nog flink koud zijn in februari, vriezen zelfs. Het kan winters aanvoelen. Maar al je je realiseert dat de lente toch al is begonnen, ga je het overal zien, en zie je ook de al aanwezige groeipotentie. Buiten in de natuur, en in jezelf. Zoals de zon je in de zomer naar buiten gericht laat leven, en in de winter naar binnen laat keren, zo hebben ook alle tussenliggende fasen hun kwaliteiten. Door de natuur als spiegel te gebruiken kun je profiteren van deze natuurlijke flow. Daarvoor is wel diep luisteren nodig, met alle zintuigen. Waarnemen wat zich buiten je en in jezelf afspeelt. Zien of er overeenkomsten zijn of juist verschillen. Doe je dat een hele jaarcyclus lang, dan gaan je vanzelf dingen opvallen. Hoe je soms tegen de stroom in beweegt, of dat bepaalde activiteiten juist met gemak gaan. Maak gebruik van de seizoensenergie!
De lente is bijvoorbeeld een periode waarop nieuwe ideeën makkelijk ontkiemen en je ook zin krijgt om ze voeding te geven. Precies wat nodig is: werk maken van een broedsel, energie erin steken. Wat zich in deze periode vormt, gebeurt wel nadrukkelijk zonder haast, in een langzaam tempo. Explosieve kracht komt later pas, aan het begin van de zomer. De lente is terughoudend.
Een nieuw begin vieren
Het begin van de lente staat in het teken van het opruimen van rommel. Om iets nieuws te beginnen is het opruimen van oude ballast nodig. Het Latijnse februare herinnert daar nog aan, het betekent reinigen. Imbolc, het Keltische lente- en reinigingsfeest, wordt van oudsher op 2 februari gevierd. Net als Maria-Lichtmis, de dag waarop we herdenken dat Maria 40 dagen na de geboorte van Jezus een reinigingsoffer in de tempel bracht. Destijds een Joodse traditie.
Meer lezen over leven met de energie van de seizoenen
Jaap Voigt schreef daar een boeiend boek over: Leven en werken in het ritme van de seizoenen. Hij baseert het op zijn grondige kennis van de I Tjing en tien jaar persoonlijk onderzoek naar de seizoenscyclus. Hij ontwierp een behulpzame richtlijn om afgestemd op het natuurlijke ritme te leven, met per maand uitleg over de processen die er spelen. Buiten in de natuur en in jezelf.
>> Tip! Download de (Engelstalige) app bij dit boek, en leer over de energieën en kwaliteiten van de seizoenen.