In being

Wat zal ik nou eten vandaag?

Ik heb zin in patat. Heb ik echt zin in patat? Of heb ik zin in aardappels, iets vettigs of juist iets zoutigs. Kan ik ook kiezen om iets anders te eten? Soms wil ik gewoon lekker patat. Waarom? Omdat ik daar zin in heb. Andere keren wil ik toch liever luisteren naar wat mijn lichaam ècht nodig heeft. Waar heb ik echt behoefte aan? In mijn gedachten komen een broodje vette zalm voorbij, avocado-salade, slagroom, chips en een lekkere romige curry. 

Aha, dus eigenlijk kan die behoefte op veel meer manieren bevredigd worden! En wanneer is mijn lichaam nog steeds energiek, ook na het eten? Na welke voeding heb ik een opgeblazen gevoel, pijn in mijn buik of word ik moe? Dat kan verschillen. Van mens tot mens, maar ook van moment tot moment. En dan komen we weer op onze natuur; leven naar je natuur. Er bestaat geen formule voor wat goed is die voor iedereen geldt. Door de jaren heen heb ik steeds beter leren voelen wat goed voor mijn lichaam is, waar mijn lichaam goed op reageert. Als je goed observeert, en soms is dat wel even oefenen, geeft je lichaam aan waar je behoefte aan hebt. Misschien is dat op dat moment een frisse salade, of juist iets warms, een flinke maaltijd of juist een wat kleinere (gezonde) snack zoals een paar nootjes of gedroogde vruchten.

Vaak zijn we geneigd onze keuze van eten af te stemmen op onze jarenlange gewoonte of op  bepaalde kennis die we ergens hebben opgedaan over voeding. Tegenwoordig is er veel te vinden over gezonde voeding. De een kiest voor rauw, de ander voor paleo, er zijn diëten in alle soorten en maten, wel roomboter, geen roomboter, onze kasten staan vol superfoods. Maar wat is nou eigenlijk echt gezond? Wat voor mij gezond is, kan voor jou op dit moment ongezond zijn. Rauwe voeding bijvoorbeeld. In de zomer kan ik prima een salade eten. Maar in de winter krijg ik er al snel pijn in mijn buik van. Huh? Hoe kan dat nou? In de winter heeft je lichaam meer behoefte aan warme voeding. De vertering van rauwe voeding kost je lichaam veel energie. Energie die je in de winter goed kan gebruiken om jezelf juist warm te houden. En voor veel mensen is die rauwe salade helemaal niet zo goed. Als je het vaak koud hebt, is het goed om verwarmende voeding te eten zoals soepen of gestoomde groenten. Waar mijn lichaam in de zomer heel sterk en energiek van wordt, kan het in de winter koud en futloos van worden.

Heeft je lichaam behoefte aan iets vettigs, kan je dan ook kiezen voor iets waarvan je weet dat het gezond is voor je lichaam? Op die manier heb je er langer profijt van.

explore more