In being

De natuur als therapeut, weer of geen weer!

Wat voor mij bijna altijd goed werkt, vooral als ik me wat minder lekker in mijn vel voel, is heel simpel: naar buiten gaan. Naar buiten om de wind, de zon, het water en de aarde direct te voelen. Wanneer de zon schijnt, wordt ik automatisch uitgenodigd om naar buiten te gaan. Ik voel de warme voeding op mijn huid. Als het regent, het de hele dag grijs of koud is met harde wind, dan is het makkelijker om binnen te blijven. Daar waar het warm is en gezellig.

Letterlijk naar binnen gaan

Steeds vaker daag ik mezelf uit naar buiten te gaan op die grijze dagen, regenachtige dagen. Dagen waarop ik in eerste instantie niet uitgenodigd word naar buiten te gaan, maar liever binnen blijf. Hoe fijn is het om binnen te zijn op de korte, donkere, koudere dagen: de kachel wat hoger, de houtkachel aan, kaarsjes aan en binnen genieten van de warmte. Letterlijk naar binnen gaan en goed voor jezelf zorgen. Als ik  me wat minder lekker voel, helpt het mij juist ook om naar buiten te gaan, de natuur in. Naar buiten, maar toch naar binnen.

Actief kiezen om naar buiten te gaan

Naar buiten gaan doet me eigenlijk altijd heel erg goed. Wat voor weer dan ook, het laat de energie door mijn aderen stromen. Soms helpt het dan om fysiek actief te zijn door te rennen of bijvoorbeeld in de tuin te werken. Vandaag is het zo’n dag waarop ik echt liever binnen blijf. Maar, time to go: laarzen aan, regenjas aan en de tuin voorbereiden op een nieuw bloeiseizoen. Contact maken met de natuur, ook als het regent, het koud is of hard waait en niet alleen als de zon schijnt. Een verandering van het perspectief, nieuwe inspiratie. Leven in de natuur, verbonden met de seizoenen. Lekker met mijn handen in de grond, voeten op de aarde. Soms met zon en soms met regen of harde wind tegen mijn huid.

explore more