In human being

Een maaltijd uit het kampvuur

Uitzicht op was die wappert in de wind, omringd door een paarse bloemenweelde. Het is de wilde hyacint. Overal waar ik kijk groeien deze ‘blue bells’, de engelse naam van de paarse bloem die wat mij betreft precies de magie weergeeft die ze ook heeft hier in het bos. Ik hoor de stemmen van kinderen en het breken van takken. Voorbij de in bloei staande bomen zie ik een man en twee kinderen takken zoeken. Ze zijn een vuurtje aan het maken. De rook komt omhoog, de jongens zoeken, kijken, breken takken en weten steeds beter wat ze moeten doen om het vuur aan te houden. De hele dag zijn ze samen in de weer.

Toen mijn zoon jonger was zei ik vaker: wat heeft hij nog meer nodig dan water en zand? Buiten in de natuur vermaakt hij zich de hele dag. Twee kinderen die vaak ruzie met elkaar hebben vermaken zich nu urenlang met takken en vuur. Terwijl ik de spullen voor de vakantie aan het verzamelen was pakte ik de ene na de andere deken, slaapzak en trui in. De nachten konden volgens de voorspellingen namelijk rond het vriespunt zijn. Speelgoed? Twee voorleesboeken, drie kleurboeken, stiften, kwartet, een mondharmonica en een bal. De bal is één keer aangeraakt, kleuren doet mijn zoon een paar keer per dag en ’s avonds na het voorlezen vraagt hij: “Mam, gaan we morgen weer een vuurtje maken?”

Buiten leven is zo simpel…wat hebben we nou eigenlijk echt nodig?

Een overheerlijke maaltijd uit het vuur

Een van de volwassenen komt aan met een rooster. Op het rooster zetten we een pan met water voor de thee. Het vuur, warme thee en een goede maaltijd geven ons de voeding die ons lichaam nodig heeft om ook met de koude om te gaan. Soms schijnt namelijk de zon, maar soms regent het ook een beetje of staat er een koude wind. We snijden aardappelen, wortelen, pompoen, broccoli en champignons in schijfjes en leggen deze op een stuk aluminiumfolie. Voor de vegetariërs snijden we vegetarische worstjes in schijfjes en voor de visliefhebbers leggen we een stuk vis bij de groenten. Zout, peper en olie eroverheen voordat we een stuk aluminiumfolie over de groente heen leggen en er dichte pakketjes van maken. Belangrijk is dat ze goed dicht zijn zodat het geheel goed kan stomen en de sappen er niet uit kunnen lekken. We leggen de pakketjes een aantal minuten in het vuur en daarna nog 15 minuten ernaast.

Iedereen krijgt een eigen pakketje en als we deze open maken dampen de geuren van de kleurrijke groenten ons tegemoet.

 

explore more