In human being

Waarom je een smoothie beter kunt eten dan drinken (plus recepten voor 4 creatieve smoothies)

Smoothie met gezonde vetten

Als het weer wat warmer wordt, vraagt je lichaam om lichter eten als ontbijt. Niet meer de havermoutpap die wij thuis bijna dagelijks eten in de herfst en winter, maar eerder iets met fruit. Fruit alleen, of groentesap. Een mix van groente en fruit is ook lekker. Mijn lichaam is dol op gezonde vetten. Ik doe dan ook graag kokosmelk, avocado of noten in mijn verse smoothie. Omdat ik geen vlees eet en ik een snelle vertering heb, eet ik graag veel gezonde vetten. Als je last hebt van overgewicht zou ik de vetten, ook de gezonde, hier echter achterwege laten.

Rauwe, geweekte noten in de smoothie

Noten zijn misschien wel de beste leverancier van essentiële vetten voor ons lichaam. Daarnaast zijn ze een goede bron van diverse vitaminen (waaronder vitamine E), eiwitten en mineralen. Ik kies voor ongebrande noten. Gebrande noten worden vaak tot een zeer hoge temperatuur verhit, waardoor de vetten lastig verteerbaar worden. De ongebrande noten week ik het liefste ook nog een nacht van te voren zodat deze beter verteerbaar zijn. Zoals Paul Pitchford schrijft in zijn boek Healing with Whole Foods (één van mijn bijbels over voeding):

Een beschermend enzymenlaagje lost op als je ze [de noten] weekt in water. Om te voorkomen dat de noten gaan ontkiemen terwijl ze in je voorraadpot zitten, bevatten noten dit beschermend enzymenlaagje. Voor veel mensen is dit laagje lastig te verteren. Je kunt er buikpijn of een opgeblazen gevoel van krijgen. Bij het weken van noten verdwijnt ook het fytinezuur. Fytinezuur belemmert vooral de opname van zink, ijzer, magnesium en calcium in je lichaam.’

Ben je het een keer vergeten: geen probleem hoor. Een knapperige noot is soms ook lekker. Aangezien ik nu weet dat het weken van noten beter is, wissel ik het echter graag af.

Je vertering begint al bij goed kauwen

Voor het maken van een smoothie doen we al snel verschillende soorten fruit bij elkaar in een mengbak en met de staafmixer maken we er een glad mengsel van. Voordat we het weten hebben we de smoothie opgedronken. Als ik pijn in mijn buik heb na een smoothie weet ik vaak gelijk dat ik (weer) te snel heb gedronken en dat ik vergeten ben om mijn smoothie op te eten in plaats van te drinken. Feitelijk eet ik dan in één keer al dat fruit en mag mijn maag dan vervolgens zorgen voor de verdere vertering.

Een goede voorvertering is noodzakelijk, dat gebeurt tijdens het kauwen. Enzymen uit het speeksel mengen zich zo met het fruit, waardoor het verteringsproces in gang wordt gezet voordat het fruit in je maag aan komt. Bovendien merk je door te kauwen ook veel sneller wanneer je vol zit. Eet al dat fruit maar eens zonder het eerst te pureren. Wedden dat je maar de helft op kunt?

4 creatieve smoothies

Voor mij is eten bereiden een creatief proces: wat heb ik in huis en waar heb ik zin in? Ik zorg dat ik altijd genoeg groente en fruit in huis heb en mijn kast staat boordevol potten met onder andere dadels, gojibessen, kokos, cashewnoten, amandelen en chiazaad. Mijn zoon van van 4 staat naast me en vraagt of hij mag helpen. Natuurlijk, wat zullen we er nog meer bij doen? Moerbeien zegt hij en eh…nog wat van dat groene poeder. Ik pak de potten en hij doet de moerbeien en spirulina erbij. Ik vraag aan mijn zoon of hij nog wat basilicum uit de tuin wil halen en zo creëren we samen weer een feestontbijt.

De recepten van deze creatieve smoothies zijn voor 2 personen.

Zin in zoet? Bananen-avocadosmoothie

Ingrediënten:

  • 1 banaan
  • 1 avocado
  • sap van 1/4 citroen
  • 3 dadels
  • 6 amandelen (voorgeweekt)
  • theelepel spirulina
  • havermelk

Doe alle ingrediënten bij elkaar in een mengbeker en voeg wat havermelk toe. Maak er met de staafmixer of blender een smoothie van. Afhankelijk van je eigen smaak maak je er een grover of gladder mengsel van. Met wat meer havermelk (of rijstemelk of amandelmelk) maak je een dunnere smoothie.

Zin in fris? Venkel-appelsmoothie

Ingrediënten:

  • 1/3 venkel
  • 1/3 komkommer
  • 1/2 appel
  • handvol blauwe bessen
  • paar blaadjes munt
  • water

Snijd eerst alles in stukjes waardoor de groente en het fruit makkelijker klein te maken is door de staafmixer of blender. Doe de venkel, komkommer, appel, blauwe bessen, munt en wat water bij elkaar in de mengbeker. Met wat meer water (of voor een romigere smoothie wat rijstemelk, amandelmelk of kokosmelk) maak je er een dunnere smoothie van.

Zin in zomers? Sinaasappel-wortelsmoothie

Ingrediënten:

  • 5 sinaasappels
  • 3 wortels (evt. juicen)
  • stukje gember
  • water

De sinaasappels pers je met een sinaasappelpers. Je kunt de sinaasappelpartjes ook ongeperst in de smoothie doen. De velletjes van de sinaasappel zitten er dan echter ook in, wat voor een grovere structuur zorgt. Snijd de wortels in kleine stukjes en doe die samen met de sinaasappels, gember en het water in een mengbak. Ook nu weer: met meer water (of voor een romigere smoothie wat rijstemelk of amandelmelk) maak je er een dunnere smoothie van.

Zin in iets stevigers? Spinazie-kokossmoothie

Ingrediënten:

  • goede hand vol spinazie
  • klein blikje kokosmelk
  • handje geraspte kokos
  • 1/2 avocado
  • 5 (geweekte) cashewnoten
  • 4  vijgen/dadels/abrikozen

Doe alle ingrediënten bij elkaar in een mengbeker. Maak er met de staafmixer of blender een smoothie van. Met wat water of wat havermelk (of rijstemelk of amandelmelk) maak je een dunnere smoothie. De smoothie kan je op smaak brengen met wat citroensap of honing.

Eet smakelijk!

Dit vind je misschien ook interessant

explore more